Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Koperta pyszczyńskiej mleczarni parowej z 1921 roku

Drukuj
Utworzono: poniedziałek, 02, wrzesień 2019

W 1710 roku Thomas Newcomen (Anglia) skonstruował maszynę tłokową, która opierała się na racy tłoka umieszczonego wewnątrz cylindra. Wpuszczona para powodowała podnoszenie się tłoku w cylindrze, który następnie schładzano w celu kondensacji pary. Zabieg ten powodował spadek ciśnienia w cylindrze i cofanie się tłoka. Maszynę tą wykorzystywano m.in. w kopalniach, gdzie służyły do wypompowywania wody. Wynalazek ten był jednak działał wolno i nieefektywnie, ponieważ cylinder trzeba było na zmianę ochładzać i ogrzewać, co zajmowało sporo czasu. Problem ten rozwiązał James Watt. Ten szkocki inżynier w 1769 roku uzyskał zgodę na unowocześnienie maszyny tłokowej Newcomena. W 1782 roku skonstruował parowy silnik dwustronny, a w 1784 roku dostał patent na uniwersalny silnik parowy z odśrodkowym regulatorem obrotów, który przyspieszył przebieg rewolucji przemysłowej. W 1775 roku rozpoczął produkcję maszyn parowych w założonej wraz z Matthew Boultonem fabryce w Soho pod Birmingham. Do 1800 roku udało im się wyprodukować 250 sztuk.

Silnik Watta tym różnił się od swojego poprzednika, że para gromadziła się w oddzielnym zbiorniku, a nie w cylindrze. Ta zmiana spowodowała, że zmniejszono straty ciepła, a nowy silnik był działał szybciej, ponieważ cylinder nie musiał być ciągle chłodzony i rozgrzewany. Te modernizacje sprawiły, że maszyna parowa stała się urządzeniem znajdującym zastosowanie w wielu dziedzinach m.in. w przemyśle drukarskim, w przędzalnictwie, a także w rolnictwie. W oparciu o maszyny parowe, jeszcze na początku XX wieku (przed elektryfikacją) działały m.in. liczne młyny oraz mleczarnie.

Jedna z takich właśnie mleczarni parowych (niem. Dampfmolkerei), funkcjonowała na początku lat 20. XX wieku w Pyszczynie (Pitschen, Kreis Striegau). Jej właścicielem był niejaki Paul Tscherner (wymieniony również w książce adresowej z 1940 roku). Poniżej prezentujemy kopertę firmową pyszczyńskiej mleczarni parowej, adresowaną do Berlina, ze stemplem urzędu pocztowego w Imbramowicach (Ingramsdorf) i datownikiem 20.10.21 (1921 r.).

 

 

Posiadacie wiedzę na temat interesujących miejsc, budowli, a może znacie jakąś ciekawą historię ?? Podzielcie się z nami swoją wiedzą lub starociami z domowych strychów, głębokich szuflad oraz rodzinnych albumów. Wszelkie informacje, skany fotografii i dokumentów możecie przesyłać bez wychodzenia z domu na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.. Skany bądź fotografie, oględziny wszelkich dokumentów i przedmiotów możemy wykonać również od ręki w Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Żarowie przy ul. Piastowskiej 10A. Utrwalmy wspólnie w słowie pisanym oraz wzbogacimy historię Naszej Małej Ojczyzny

 

Opracowanie
Bogdan Mucha

© 2015 Żarowska Izba Historyczna

Wednesday the 16th. By BlueHost Review and Affiliate Marketing.